11 November 2009

Siapa cepat dia dapat
Sikap bertangguh selalu mengundang rugi. Andai melakukan sesuatu perkara, gemar melafazkan kalimah ‘nanti’. Kadang-kadang bukan kerana rasa malas yang menebal. Tetapi, kerana kepentingan lain yang dirasakan perlu dilakukan segera.

Kalau suka bertangguh segala perkara tidak menjadi. Banyak perkara yang ingin diperoleh kalau dilakukan dengan bertangguh selalunya tidak dicapai dengan jayanya. Kata mudahnya kerja sekarang, sekarang juga kita lakukan. Usah kata nanti.

Dunia hari ini memerlukan manusia yang bukan sahaja bijak dalam menguruskan hal-hal seharian, pandai dalam bidang kerja mereka tetapi juga memerlukan manusia yang pantas menghidu peluang di depan mata.


Manusia sebegini tidak gemar membiarkan peluang di hadapan mata melepas begitu sahaja. Segala apa yang bermanfaat di depan mata kalau boleh digarap dengan sepantas mungkin.

Sebab itu cuba kita melihat bagaimana orang cina kalau berniaga. Mereka berani menaggung risiko walaupun kadang-kadang risiko itu cukup besar bagi mereka. Kerana apa? Bagi mereka peluang itu hanya datang sekali. Tiada yang kedua. Siapa yang menjadi kedua pasti rugi.

Tuhan juga menyarankan kepada kita sebagai umat manusia supaya menggunakan peluang hidup di dunia ini sebaik mungkin. Menggunakan peluang di sini bukan bermakna supaya kita berseronok dan berhibur dengan keindahan dunia. Tetapi, sebagai manusia yang mengerti dan memahami bahawa dunia ini hanyalah ladang untuk kita bercucuk tanam supaya hasilnya dapat kita tuai pada hari akhirat nanti kita seharusnya sedar akan tanggungjawab kita diciptakan di atas muka bumi ini.

Dunia ini hanya sementara. Akhirat jugalah yang kekal selama-lamanya. Itulah ayat-ayat yang selalu kita dengar tatkala khatib berkhutbah di hari Jumaat.

Dunia ini hanyalah diibaratkan sebuah pulau persinggahan untuk kita mencari bekalan perjalanan kita yang jauh.


Apabila dipanggil si nakhoda, kita sebagai anak kapal bersegeralah naik ke atas kapal bagi meneruskan perjalanan. Andailah kita leka akan keindahan pulau tersebut dan berlengah-lengah pasti sahaja kita akan ditinggalkan. Maka, matlamat asal dan utama perjalanan tadi pasti tidak dicapai.

Justeru, usahlah bertangguh dalam apa perkara pun. Jangan kata nanti, tiada kata tunggu dahulu. Bersegera dalam setiap tindakan pasti ada untungnya. Siapa cepat dia dapat, siapa lambat pasti melapas.

0 comments:

 

Ketenangan hati

Bicara Penulis

Bicara Penulis

Hasil tulisan

Hasil tulisan

Berlewaran di Bumi Sahara Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template