15 March 2009

Bila Ibu Tadah Tangan


SELAMAT minum petang saya ucapkan. Ucapkan pada diri sendiri pula. Maklumlah baru sahaja selesai minum petang. Minum milo cecah biskut lemak. Aduh, benar-benar teringat pada kampung halaman. Pada ibu dan ayah jauh di sana. Entah apa mereka buat sekarang ya. Setiap hari saya tidak akan lupa untuk mendoakan kesejahteraan mereka. Syurga kan di bawah telapak kaki ibu. Telapak kaki ayah ada apa pula ya?


"Orang kata tangan wanita bisa menggoncang dunia. Tangan yang menghayunkan buaian boleh menggegar dunia seisinya."

Wah, seronok sakan kakak-kakak kita bila saya kata begini. Sejauhmana kesahihannya? Lelaki ibarat tangan kanan yang melakukan segala kerja utama dan wanita pula ibarat tangan kiri. Kalau tiada tangan kiri tentu saja hasil kerja tangan kanan tidak sesempurna andai dilakukan menggunakan keduanya. Ya bukan.


Kalau anak yang mendoakan ibu dan bapa insyaallah akan dimakbulkan kalau betul caranya. Asalkan doa itu yang baik-baik. Tapi bagaimana pula kalau ibu yang mendoakan kepada si anak? Masih ingat lagi kisah si Tanggang? Punyalah hebat cerita itu sampai kan boleh jadi drama bersiri lagi. Ada yang kata itu hanyalah mitos cerita dongeng orang dahulu kala nenek moyang. Tapi, apa yang boleh diambil pengajaran ialah doa ibu memang masin, kalau sekadar kata-kata yang diniatkan kepada si anak insyaallah dimakbulkan.


Teringat saya pada cerita Juraish yang siang malam beribadah di hujung kampung tempat ia tinggal. Tiga kali ibunya pergi memanggilnya namun Juraish tidak mengendahkan kerana ketika ibu datang memanggilnya dia sedang khusyuk melakukan ibadahnya. Akhirnya berdoalah si ibu


“Ya Allah, janganlah kau matikan anakku sebelum dia berjumpa dengan wanita berzina”.

Nak dipendekkan cerita, sampailah suatu hari di mana Juraish telah difitnah melakukan zina sehingga menyebabkan lahirnya bayi luar nikah. Dengan tenang, Juraish menyuruh dibawakan bayi itu kepadanya dan ditanyakan kepada bayi iti siapa bapanya yang sebenar. Maka bayi kecil itu dengan ajaibnya menjawab bapanya yang sebenar adalah si penggembala kambing yang tinggal tidak jauh dari rumah Juraish. Akhirnya Juraish pun terselamat dari fitnah besar dunia. Lihat, bagaimana besar sungguh kesan doa si ibu. Orang kuat beribadah pun boleh ditimpa dugaan sebegitu hebat, kita pula bagaimana.


Pada kaum hawa yang akan bergelar ibu pula janganlah sesuka hati melempiaskan kata-kata yang bukan-bukan. Lagi-lagi kepada si anak. Mulakan dari sekarang, hiaskan kehidupan seharian kita dengan kata-kata yang baik dan sopan supaya apa yang kita ucapkan selepas ini kelihatan berhikmah sahaja. Kata-kata ibu itu doa. Jumpa lagi...

0 comments:

 

Ketenangan hati

Bicara Penulis

Bicara Penulis

Hasil tulisan

Hasil tulisan

Berlewaran di Bumi Sahara Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template